Spaans leren

Bij Spaans denk je vast aan zonnige stranden, verre reizen, terrasjes en tapas eten of salsa dansen, maar bij Spaans Netwerk denken wij ook aan het Spaanse alfabet en de grammatica van de Spaanse taal als basis van het leerproces van de Spaanse taal.

Door tijdens de lessen veel houvast te bieden, als een soort kapstok, met een duidelijke heldere Nederlandse uitleg over de Spaanse grammatica, worden woordenschat en cultuurervaringen vaak juist makkelijker overgenomen en aangeleerd.  De andere ervaringen met de Spaanse taal en cultuur, de stranden, terrasjes en tapas of salsa dansen.., versterken dan de basis van het hele leerproces.

De achtergrond van iedere leerling wordt gebruikt om het leerproces zo efficient mogelijk aan te bieden. Het leerproces is te versnellen wanneer de lessen worden aangepast aan de leerbehoeften en interesses van de persoon i.p.v. een stappenplan in een vastgelegd tempo te volgen. Dit persoonlijke leerproces leidt tot een basis van kennis van de Spaanse taal  op lange termijn. In groepsverband is het door de kleine groepssamenstelling mogelijk om persoonlijke interesses en leerbehoeften te gebruiken tijdens de lessen, maar dient elke leerling wel rekening te houden met de groepsbehoeften. Bij privélessen staat het eigen leerproces centraal.

Het lesprogramma wordt gebaseerd op behoeften en wensen van de individuele leerling: het zijn trainingen op maat. Niet alleen de prive-lessen zijn maatwerk, ook de cursussen voor maximaal 4-6 personen zijn speciaal gericht op de groep in zijn samenstelling. Het tempo en de moeilijkheidsgraad is in de lesgroepen echter wel afhankelijk van alle personen in de groep met als leidraad het tempo dat wordt aanbevolen door het studiemateriaal & Spaans Netwerk. Bij de privélessen krijgt de leerling lessen op maat, het tempo en de moeilijkheidsgraad worden bepaald door de leerling zelf.

Wat voor iedere leerling geldt zijn de volgende onderdelen van het trainingsprogramma:

1. Voorafgaand aan de lessen dien je een vragenlijst in te vullen met informatie over contactgegevens,  je kennisniveau van de Nederlandse en Spaanse taal, interesses en persoonlijke leerdoel.

2. Bij aanvang van de eerste les wordt naar aanleiding van kennis, achtergrond, ervaringen en interesses bepaald welk lesmateriaal tijdens de lessen gebruikt zal worden. In principe worden bij de cursussen tekst- en werkboeken gebruikt in combinatie met audio-cd’s. Bij de privélessen wordt in overleg samen bepaald welke middelen nodig zijn om het Spaans aan te leren. Om te  komen tot een realistisch en te volgen trainingsprogramma wordt vervolgens vooraf of tijdens de lessen in kaart gebracht hoe interesses en levensstijl in te passen zijn in het totale leerproces.

3. Wekelijkse lessen zijn nodig, eventueel met aanpassing van het aantal uren of van het lesmateriaal om je leerdoel te behalen en je Spaans te verbeteren. Het aantal lessen dat je nodig hebt, is verschillend per persoon en zal besproken worden bij de 1e les.

4. Tussentijdse testen kunnen uitgevoerd worden om te zien hoe je vooruitgang boekt.

5. Aanvullend lesmateriaal, naast de gebruikte lesstof, kan worden gebruikt om aanvullende kennis te bevorderen. Een gedisciplineerd studieprogramma, zoals het wekelijks maken van huiswerk, herhalen van de lessen, thuisoefening, is aan te bevelen.

6. Huiswerkhulp telefonisch of per email is bij de trainingen inbegrepen.